• Al meer dan 80 jaar dé buigspecialist

Duurzaamheid, elektrificatie en de automobielsector

Duurzaamheid is een thema waar niemand meer om heen kan. Er worden grote maatschappelijke en politieke discussies gevoerd over de vraag hoe onze uitstoot te verminderen, schoner te leven en beter om te gaan met grondstoffen.

In toenemende mate zien wij bij Buigstaal dat ook onze afnemers bezig zijn met dergelijke vraagstukken en op innovatieve wijze een positieve bijdrage willen leveren aan de transitie naar een schonere en gezondere wereld. Hun transformatie is, als leverancier van belangrijke onderdelen, onze uitdaging.

Een belangrijke sector waar steeds meer in gebeurt is de automobielsector. Eind 2020 schreef Sector banker Transport en Logistiek Bart Banning van ABN AMRO in een column over het kantelpunt voor de e-truck. Experimenten die in 2011 begonnen met de inzet van elektrische trucks leverden positieve resultaten op en daarmee was volgens Banning de ‘beweging in gang gezet’.

Banning stipt enkele initiatieven aan van grote namen als Volvo, Renault en DAF in combinatie met VDL en wijst erop dat samenwerkingen tussen verschillende partijen als verladers, vervoerders en truckfabrikanten de businesscase voor e-trucks steeds kansrijker maken.

Het vervoer van goederen door middel van e-trucks is een belangrijke ontwikkeling, maar geenszins de enige. Ook als het gaat om het vervoer van personen gebeurt er veel. Er vindt niet alleen een grote elektrificatie van personenauto’s plaats, ook grotere, krachtige vervoersmiddelen als bussen zijn in toenemende mate elektrisch.

Gert Jan Braam, ING Sector Banker Industry, schrijft over de rappe elektrificatie en meldt hierover dat lichtere materialen zoals aluminium, een belangrijke factor zijn bij de bouw van nieuwe, elektrische wagens omdat hun gewicht lager moet zijn. Hij zegt: ‘De diversiteit van nieuwe materialen en de combinatie met bestaande materialen leidt tot uitdagingen in de productie. Er zijn voor hybridisering nieuwe proces-, handelings- en verbindingstechnieken nodig.’

Bij Buigstaal gaan we graag mee in de ambities van onze partners en afnemers. Wij zien steeds vaker dat metalen onderdelen gekoppeld moeten worden met kunststof onderdelen waardoor wij aangepaste oppervlaktebehandelingen uit zijn gaan voeren. Wij produceren eveneens meer en meer leidingwerk voor elektrisch gedreven wagens. Enkele onderdelen die wij bijvoorbeeld maken zijn hoogwaardige hydrauliekleidingen en koelleidingen voor de krachtige accu’s die dergelijke wagens aandrijven.

Hierbij werken wij met hoogwaardige stalen of RVS pijpen, of juist lichter aluminium, afhankelijk van de wensen van de klant. We zorgen dat het gebogen leidingwerk hydrostatische getest wordt om zo hoogwaardige en betrouwbare onderdelen af te leveren.

Heeft uw bedrijf ook ambitie op het gebied van elektrificatie en bent u op zoek naar een partner die mee kan bewegen met uw doelstellingen en u hoogwaardige onderdelen kan leveren? Neem contact met ons op via info@buigstaal.nl en vraag naar de mogelijkheden.