• Al meer dan 80 jaar dé buigspecialist

Buigen als lucratief alternatief voor lassen

Lassen is een belangrijke verbindingstechniek die veel gebruikt wordt en verschillende voordelen met zich meebrengt ten opzichte van andere technieken. Het is dan ook niet verrassend dat wij bij Buigstaal veel tekeningen zien van onderdelen die gelast worden, maar waarvan wij het aantal lasnaden drastisch kunnen reduceren door te buigen.

Vaak kunnen wij het onderdeel zelf uit één stuk buigen en komt al het laswerk te vervallen. Koud buizen buigen zoals wij dat bij Buigstaal doen levert allerlei voordelen op ten opzichte van lassen. Door het aantal benodigde lasnaden te reduceren:

  • Bespaar je tijd, arbeid en dus geld.
  • Verminder je het risico op lekkages of vuilophopingen.
  • Vermijd je een sterke opwarming en afkoeling van het materiaal zodat deze niet kromtrekt.
  • Krijg je een esthetisch beter resultaat.

Recentelijk zijn wij een samenwerking aangegaan met Koninklijke van Twist, een bedrijf met meer dan 180 jaar geschiedenis en veel dieselmotoren produceren. Veel van de buisvormige onderdelen aan deze motoren werden gelast.

Dit was kostbaar, tijdrovend en nam veel arbeidscapaciteit in beslag die zij liever op een andere wijze inzetten binnen hun bedrijf. Zij zochten een buigerij die met hen mee kon denken en kwamen bij Buigstaal Tube Bending uit.

Samen namen wij enkele van hun gelaste onderdelen onder de loep om na te gaan wat mogelijk was. Wij kregen gelaste prototypes aangeleverd en hebben deze ingemeten en verwerkt tot een digitaal beeld met buiginstructies voor onze machines.

In totaal hebben wij op deze wijze 8 verschillende producten buigklaar gemaakt. Zij bestelden deze vervolgens in series van 15 stuks. De producten hadden gemiddeld 6 lasnaden waarvan wij 4 lasnaden wisten te besparen.

Dit leverde van Twist enorme voordelen op. In praktijk kwam het er op neer dat wij voor hen per bestelling 47,5 meter aan laswerk wisten te besparen!

Deze ervaring bracht hen ertoe om nieuwe onderdelen voortaan zo te tekenen dat deze gebogen kunnen worden. Bent u ook benieuwd wat voor voordelen buigen u kan opleveren? Neem dan gauw contact met ons op. Onze experts zijn u graag van dienst.